UK Genome Science Meeting: Biology, Technology & Bioinformatics

Monday 2nd September – Wednesday 4th September 2013

Monday 2nd September

13.45-14.45	Keynote Speaker: Clive Brown, Oxford Nanopore (Lecture Theatre 3)
13.30-13.45	Opening remarks and Introduction (Lecture Theatre 3)
12:00-13:30	Registration and poster set-up in Exchange Building, Jubilee Campus, University of Nottingham

	Parallel Session 1 – Lecture Theatre 3 Bioinformatics (Chair: Chris Ponting, Richard Emes & Sarah Butcher)	Parallel Session 2 – Lecture Theatre 2 Metagenomics (Chair: Sarah Hunter & Nick Loman)
14:50-15:25	Zamin Iqbal (35mins)	Chris Quince (35min)
	Wellcome Trust Centre for Human Genetics, University of Oxford	University of Glasgow
	Title: "De novo assembly of variants in genetic crosses of P.	Title: "TBA"
	falciparum reveals a landscape of genetic variation unique among eukaryotes"	
15:25-16:00	John Marioni (35min)	Paul Cotter (35min)
	Computational and Evolutionary Genomics, EMBL-EBI	TEAGASC, Republic of Ireland
	Title: "Computational challenges in single-cell genomics"	Title: "Impact of extremes of diet and exercise on the human gut microbiota
		as revealed by NGS"
16:00-16:15	Refreshment break	Refreshment break
16:15-16:50	Martin Taylor (35min)	Thomas Mock (35min)
	MRC Human Genetics Unit MRC IGMM,	University of East Anglia
	University of Edinburgh Western General Hospital	Title: "Metatranscriptomics with eukaryotic marine phytoplankton
	Title: "Lagging strand replication shapes the mutational landscape of	communities revealed new insights into adaptation to temperature"
	the genome"	
16:50-17:25	Ana Marques (35min)	Alan Walker & Susannah Salter (35min)
	Oxford Genomics Centre, University of Oxford	Wellcome Trust Sanger Centre
	Title: "Chromatin status separates two equally populated, yet distinct,	Title: "Sequencing of ancient oral microbiota reveals that you are what you
	classes of intergenic long noncoding RNAs"	ate (unless it was in your DNA extraction kits)"

Monday 2 nd September : Bioinformatics (continued)		Monday 2 nd September : Metagenomics (continued)	
17:25-17:45	Bernardo Clavijo (20min) The Genome Analysis Centre (TGAC) Title: "Exploring kmer spectra to assess and validate next generation sequencing datasets and assemblies"	17:25-18:00	Nick Loman (35min) University of Birmingham Title: TBA
17:45-18:05	Javier Herrero (20min) The Genome Analysis Centre (TGAC) Title: "Genome assembly assessment based on single copy genes"	18:00-18:20	Rosalinda D'Amore (20min) University of Liverpool Title: "Benchmarking of 16s sequencing platforms"
18:05-18:25	Deepa Manthravadi (20min) Wellcome Trust Sanger Institute Title: "Next Generation Sequencing and Manual Annotation of Vertebrate Genomes: Beyond the ENCODE Project"		

Tuesday 3rd September (Morning Sessions)

	Parallel Session 3 – Lecture Theatre 3 Clinical and Immunological Applications of NGS	Parallel Session 4 – Lecture Theatre 2 Evolutionary Genomics		
	(Chair: David Buck/Rory Bowden & Sarah Teichmann)	(Chair: Mark Blaxter)		
9:00-9:35	Xiuwei Zhang (35mins)	Maria Anisimova (35min)		
	EMBL-EBI & Wellcome Trust Sanger Institute	Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich), Switzerland		
	Title: "Cell-to-cell variation in gene expression from single cell RNA-sequencing"	litle: "When s	silence talks: Insights on natural selection from codon evolution"	
9:35-10:10	Richard Jenner (35mins)	Anabel Whibl	ley (35min)	
	UCL, London	Muséum Natio	onal d'Histoire Naturelle, Paris	
	Title: "Understanding transcription factor interplay across the genome in T helper cells"	Title: "The art	t of imitation: innovation and plagiarism in mimetic butterflies."	
10:10-10:30	lan Sudbery (20min)	Matt Loose (2	20min)	
	University of Oxford	University of N	•	
	Title: "The Wnt-signaling pathway is modulated by androgen ablation	Title: "Phylogenetic incongruence in vertebrates emerges from evolution of		
	therapy for advanced clinical prostate cancer and contributes to			
	androgen independent cell growth"	_		
10:45-11:00	Refreshment break	Refreshment	break	
11:00-11:35	Andrew Wilkie (35min)	11:00-11:25	David Lunt (25min)	
	University of Oxford		University of Hull	
	Title: "New insights into craniosynostosis from whole exome and genome sequencing"		Title: "The complex hybrid origins of the root knot nematodes revealed through comparative genomics"	
		11:25-11:50	John Davey (25min)	
			University of Cambridge	
11:35-12:10	Stephen Sansom (35min) University of Oxford	1	Title: "Assembling chromosomes using whole genome sequencing of a mapping cross"	
	Title: "Genomic Analysis of Promiscuous Gene Expression in Thymic	11:50-12:10	Speaker TBA (20min)	
	Epithelial Cells"	11.50 12.10	Roche Diagnostics	
			Title: TBA	
12:10-12:45	Mark Caulfield (35min)	1		
	Genomics England			
	Title: TBA			

Tuesday 3rd September (afternoon sessions)

12:35-14:00	Lunch Break & Poster Session	Lunch Break & Poster Session		
	Parallel Session 5 – Lecture Theatre 3	Parallel Session	Parallel Session 6 – Lecture Theatre 2	
	Pathogens & Microbes	Miscellaneous Additional Talks		
	(Chair: Lisa Crossman & Neil Hall)	(Chair: Richard Emes)		
14:00-14:35	Lisa Crossman (35min)	14:00-14:20	Ivan Lukic (20min)	
	University of East Anglia, Norwich		Partek	
	Title: "Beyond the crowdsourcing of outbreak E. coli 0104:H4"		Title: "Turning Data into Discovery with Integrated Genomics"	
		14:20-14:40	Margus Lukk (20min)	
			Cancer Research UK Cambridge Research Institute	
14:35-15:10	Gwenael Piganeau (35min)		Title: "Short read aligning in distributed systems: how fast can	
	Genomics of picophytoplankton Team, Observatoire Oceanologique de		we align?"	
	Banyuls sur mer	14:40-15:00	Hannes Arnold (20min)	
	Title: "Population genomic insights into the bilogy of the smallest		Perkin Elmer	
	photosynthetic eukaryotes: the Mamiellophyceae (Chlorophyta)"		Title: "From Sample to Sequence: Automation of NGS Sample	
			Preparation"	
		15:00-15:25	Frank Wessely (25min)	
15:10-15:45	Chris Greenman (35min)		University of Nottingham	
	University of East Anglia, Norwich		Title: "DNA methylation of the mouse mitochondrial genome"	
	Title: TBA	15:25-15:45	David Hughes (20min)	
			Integrated DNA Technologies	
			Title: TBA	
15:45-16:00	Refreshment break	15:45-16:00	Refreshment break	
		Gene Express	ion mini-session	
16:00-16:35	Sam Mugford (35min)	16:00-16:35	Geoff Barton (35min)	
	John Innes Centre, Norwich		University of Dundee	
	Title: "Functional genomics approaches to investigate aphid		Title: "48 RNA-seq replicates: lessons to be learned about	
	interactions with plant hosts"		experimental design and statistical analysis in differential	
			gene expression"	
16:35-17:10	Liz Sockett (35min)	16:35-16:55	Marek Gierlinski (20min)	
	University of Nottingham		University of Dundee	
	Title: "Genomics in predatory Bdellovibrio bacteria - how likely is		Title: "Gene expression distribution and "bad" replicates in	
	Lateral Gene Transfer when a bacterium can "eat" the DNA-donor"		RNA-seq experiments"	

17:10-17:45	Jay Hinton (35min)	16:55-17:15	Nicole Gruenheit (20min)
	University of Liverpool		University of Manchester
	Title: "Environmental shocks reprogramme Salmonella transcription"		Title: "Antisense transcription – just noise or another layer of
			regulation"
		17:15-17:35	Nick Schurch (20min)
			University of Dundee
			Title: "External Spike-ins: taking control of RNA-seq"
		17:35-17:55	Nicholas Ilott (20min)
			CGAT, University of Oxford
		-	Title: "Widespread regulation of long non-coding RNAs during
			the lipopolysaccharide-induced inflammatory response in
			human monocytes"

Wednesday 4th September (morning sessions)

	Parallel Session 7 – Lecture Theatre 3	Parallel Session 8 – Lecture Theatre 2	
	Evolving Technologies	AgriFoods	
	(Chair: Mike Quail)	(Chair: Sarah Ayling & Mick Watson)	
9:00-9:35	Paul Coupland (35min)	Gary Barker (35min)	
	Wellcome Trust Sanger Institute	School of Biological Sciences, University of Bristol	
	Title: "The Pacbio – is it hype, hope, or just a sequencer?"	Title: "How genomics can help to make better bread"	
9:35-10:10	Miguel Branco (35min)	Jonathan Moore (35min)	
	Babraham Institute, Cambridge	University of Warwick	
	Title: "Epigenomics of DNA modifications"	Title: RNA-Seq analysis of diverse vegetable Brassicas and wild relatives	
10:10-10:45	Scott Brouilette (35min)	Martien Groenen (35min)	
	Illumina	Wageningen University, Netherlands	
	Title: "The next phase of human genetics research"	Title: "Signatures of selection and introgression in the genome of domestic	
		pigs"	
10:45-11:00	Refreshment Break	Refreshment Break	
11:00-11:35	Jonathan O'Halloran (35min)	Steve Searle (35min)	
	QuantuMDx Group	Wellcome Trust Sanger Institute	
	Title: "Development of a pocket DNA sequencing & MDx device"	Title: TBA	
11:35-12:10	Raimo Tanzi (35min)	Sarah Ayling (35min)	
	Life Technologies	The Genome Analysis Centre (TGAC), Norwich	
	Title: "3 exomes, 2 days, 1 Chip: Ampliseq Exome Sequencing is here"	Title: Generating crop genomic resources	

12:10-12:30	Russell Green (20min)	Jose de Vega-Bartol (20min)		
	Beckman Coulter	The Genome Analysis Centre (TGAC), Norwich		
	Title: "Total NGS Workflow Automation – Solutions for Sample and	and Title: "Comparison of strategies for the assembly of non-model plant		
	Data Processing"	transcriptomes"		
12:30-14:00	Lunch Break & Poster Session	Lunch Break & Poster Session		

Wednesday 4th September (afternoon sessions)

	Parallel Session 9 – Lecture Theatre 3	Parallel Session 10 – Lecture Theatre 2		
	Evolving Technologies (continued)	Miscellaneous Additional Talks		
	(Chair: Mike Quail)	(Chair: Richard	(Chair: Richard Emes)	
14:00-14:35	Aleksandra Kolodziejczyk (35min)	Neil Hall (35m	Neil Hall (35min)	
	Teichmann Group, EMBL-EBI	The Centre for	Genome Research, University of Liverpool	
	Title: "Insights into T helper cell transcriptomes from single cell mRNA	Title: TBA		
	sequencing"			
14:35-15:10	David McGuire (35min)	14:35-14:55	Alfred Veenman (20min)	
	Gencell		Auto Q Biosciences	
	Title: TBA		Title: TBA	
		14:55-15:15	Daniel Mapleson (20min)	
		_	The Genome Analysis Centre (TGAC)	
15:10-15:30	John Collins (20min)		Title: "Rampart: an automated de novo assembly pipeline"	
	Wellcome Trust Sanger Institute			
	Title: "High throughput molecular phenotyping – transcript counting	15:15-15:35	Christian Cole (20min)	
	by Illumnia sequencing"		University of Dundee	
			Title: "A Comparison of Three Human Exome Sample Capture	
			Kits"	