UK NGS Meeting 2012 August 28th to August 30th

Tuesday 28th^h August

12:00-15:00	Registration in Business School South, JUBILEE CAMPUS, UNIVERSITY OF NOTTINGHAM, (Poster set up)	
15.00-15.10	OPENING REMARKS AND INTRODUCTION (Aziz Aboobaker)	
15:10-15:55	, ,,,,	
	Institute de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) Barcelona	
	Title: "UNICORN genomes and the origin of Metazoa: unicells take the lead".	
16:00-19:00	Parallel Session 1 (B52)	Parallel Session 2 (A25)
	Metagenomics (Chair: Nick Loman)	AgriFood Genomic (Chair: Mick Watson - c/o Mark Blaxter)
16:00-16:35	Mick Watson (35 mins)	Almas Gheyas (35 mins)
	ARK-Genomics, Edinburgh	The Roslin Institute, Edinburgh
	Title: "Deep metagenomic sequencing of multiple ruminant guts	Title: "Next Generation Sequencing of multiple chicken lines reveals a rich
	reveals species-specific microbiomes"	source of Single nucleotide polymorphisms for high resolution genetic studies"
16:35-17:10	Simon Creer (35 mins)	John Hammond (35 mins)
	University of Bangor	Institute of Animal Health, Compton, Newbury
	Title: "Understanding microbial macroecology: contemporary	Title: "Characterisation of a cattle natural killer cell receptor complex using
	biodiversity assessments of free-living microbial eukaryotes."	NGS"
17:10-17:45	Chris Quince (35 mins)	Martin Trick (35 mins)
	School of Engineering, University of Glasgow	John Innes Centre, Norwich
	Title: TBA	Title: "Transcriptome sequencing for fine-mapping of genes and for trait association studies in crops"
17:45-18.15	Refreshment Break	Refreshment Break

18:15-18.35	Berwyn Lloyd (20 min)	Dan Brekken (20 min)
	Beckman Coulter	Roche
	Title: "Automating NGS Sample prep - present and future"	Title: TBA
18:35-18:55	Jane Charlesworth (20 mins)	Harry Noyes (20 mins)
	Ark Genomics, Roslin Institue	Centre for Genomic Research, University of Liverpool,
	Title: "Comparative Analysis of a MeDip-Seq Dataset"	Title: "Direct discovery of bovine haplotypes by sequencing from single
		chromosomes".
18:55-19:15	John Davey (20 min)	Hannes Arnold (20 mins)
	University of Edinburgh	Caliper – a PerkinElmer Company
	Title: "Special features of RAD Sequencing data: implications for	Title: "Automation solutions for library preparation for small bench top and
	genotyping"	high end NGS systems"

19:15 DRINKS WITH NIBBLES poster session, then entertainment and dinner under your own steam.

Wednesday 29th August

07:30 to 9:00 Breakfast in The Atrium

Registration and poster set-up in Business School

9.15-12:30	Parallel Session 3 (B52)	Parallel Session 4 (A25)
	Pathogens (Chair: Neil Hall)	Human Genomics and Clinical Application (Chair: Anthony Rogers)
9.15-9.50	Matt Berriman (35 mins)	Jane Greatorex (35 mins)
	The Wellcome Trust Sanger Institute, Cambridge	Senior Postdoctoral Scientist HPA - Public Heath Laboratory,
	Title: TBA	Cambridge
		Title: "HIV diagnostics with Ion Torrent PGM".
9.50-10:25	Jennifer Gardy (35 min),	Sreeram Ramagopalan ("Ram") (35 mins)
	British Columbia Centre for Disease Control	Blizard Institute, Barts and The London School of Medicine and
	Title: "The field guide to pathogens: using next generation	Dentistry
	sequencing to improve public health microbiology".	Title: "Genomics and epigenomics of multiple sclerosis".

10:25-10.45	Emily Richardson (20 min)	Michelle Simon (20 min)
	ARK Genomics, Roslin Institue	Medical Research Council, Mammalian Genitics Unit
	Title: "Bacterial Annotation: With great automation there must also	Title: "Using Next Generation Sequencing to study mouse models of
	come great responsibility".	human disease.
10:45-11:15	Refreshment break	
11:15-11:50	Nicholas Tucker (35 mins)	Lyn Chitty (35 mins)
	University of Strathclyde	Professor of Genetics and Fetal Medicine, UCL Institute of Child Health
	Title: "Sequencing P. aeruginosa: What makes a strain and how do	Title: "Non-invasive prenatal diagnosis using cell free fetal DNA".
	they adapt to life in the lung?"	
11:50-12:25	Ed Feil (35 min)	Edwin Cuppen (35 mins)
	University of Bath	Hubercht Institute
	Title: "The transmission and microevolution of MRSA as revealed	Title: "Structural variation detection with SOLID LMP sequencing and
	by next-generation sequencing"	clinical applications for IonTorrent".
12:25-14:20	Lunch and Poster session	
14:20-18:25	Parallel Session 5 (B52)	Parallel Session 6 (A25)
	Pathogens (Chair: Neil Hall) and Evolutionary Genomics (Chair: Mark	Technology (Chair: David Buck) and Bioinformatics (Chair: Mario
	Blaxter)	Caccamo)
14:20-14:55	W. Florian Fricke (35 mins)	David Buck (35 mins)
	University of Maryland	Head of High Throughput Genomics, Wellcome Trust Centre for
	Title: "CloVR-supported comparative genome analysis: Mechanisms	Human Genetics, Oxford
	of Salmonella enterica evolution".	Title: "Technology With The Power to Change Our Lives: A Brief
		History of DNA Sequencing"
14:55-15:30	Nick Loman (35 mins)	Neil Ward (35 mins)
14.55 15.50	University of Birmingham	European Sequencing Specialist, Illumina
	Title: "Clinical metagenomics: benchtop sequencing of bacteria by	Title:TBA
	the bedside".	THE COLUMN TO TH
15:30-15:50	Muhammad M Hossain (20 mins)	Chris Cole (20 mins)
	School of Veterinary Medicine and Scinece, Uni of Nottingham	College of Life Sciences, University of Dundee
	Title: "De novo assembly and comparative analysis of Streptococcus	Title: "Single-Molecule Transcriptomics of Atopic Eczema in Human
	uberis genomes	Skin".

15:50-16:20	Refreshment break	
16:20-16:55	Davide Pisani (35 mins)	Andrew Slatter (35 mins)
	NUI Maynooth	Senior Scientific Officer, Population Genetics, Cambridge
	Title:"Metazoan phylogenomics"	Title: "A novel method to sequence bar-coded long-range PCR
		products in a pooled population of hundreds of DNA samples"
16:55-17:15	David Sims (20 mins)	Christelle Robert (20 mins)
	DPAG, University of Oxford	ARK Genomics, Roslin Institue, Edinburgh
	Title: "Epigenetic conservation at gene regulatory elements revealed	Title: "A multi-mapping read assignment strategy for RNA-Seq and
	by nonmethylated DNA profiling in seven vertebrates"	its application to mammalian transcriptomes.
17:15-17:20	Short break to allow people from A25 to join session	
17:20-17:55	Aris Katzourakis (35 mins)	Barlett G Ailey (35 mins)
	University of Oxford	CANCELLED
	Title: "Inferring viral macroevolution from animal next generation	
	sequence data".	
17:55-18:30	Mike Quail (35 mins) (B52)	
	Sequencing R&D Team Leader, The Wellcome Trust Sanger Institute, Cambridge	
	Title: "Sequencing at Sanger in the year 2012!"	

18.45 Travel to Nottingham Contemporary for conference buffet dinner

23.00 Coaches back to Jubilee Campus

Thursday 30th August

07:30 to 09:00 Breakfast in The Atrium. Check out of rooms. Bags can be brought to Business school.

09:30-11:00	Session 7: Company Talks (B52)	
	(Chair: Nick Loman)	
9:30-10:00	Fiona Stewart (30 mins) New England Biolabs Title: "Optimisation of NGS library preparation - low inputs, streamlined workflows and balanced high-fidelity PCR amplification".	
10:00-10:30	Raimo Tanzi (30 mins)	
	LifeTech	
	Title: "Higher density and higher plexity in Next Generation Sequencing".	
10:30-11:00	Partek Title: "Getting more from you data: leveraging novel statistical tools to increase your analytical power."	
11:00-11:20	Refreshment Break	
11:20-15:25	Parallel session 8: (B52)	Parallel session 9: (A25)
	Evolutionary Genomics (Chair: Mark Blaxter)	Bioinformatics (Chair: Mario Caccamo)
11:20-11:55	Kanchon Dasmahapatra (35 mins)	Simon Andrews (35 mins)
	University of York	Babraham Institute
	Title: "Adaptive introgression in butterflies".	Title: "Measuring Epigenetic Reprogramming with bisulphite sequencing"
11:55-12:30	Georgios Koutsovoulos (35 mins)	Javier Herrero (35 mins)
	University of Edinburgh	European Bioinformatics Institute
	Title: "Phylogenomics of Nematoda".	Title: "Inference of ancestral alleles"
12:30-12:50	Hiroshi Suga (20 mins)	Sergey Lamzin (20 minutes)
	Instituto de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC), Barcelona	The Genome Analysis Centre, Norwich Research Park
	Title: "Genomic survey of pre-metazoans shows deep	Title: "StarK: a multi k-mer graph approach for short-read assemblies"
	conservation of cytoplasmic tyrosine kinases and multiple	
	radiations of receptor tyrosine kinases".	

12:50-13.10	Meeting to discuss next year's meeting (All those willing to host welcome!)	
13:10-13:50	Rapid Lunch	Rapid Lunch
13:50-14:25	Conrad Nieduszynski (35 mins) School of Biology, University of Nottingham Title: "Evolution of origins of replication".	Zamin Iqbal (35 mins) Wellcome Trust Centre for Human Genetics, Oxford Title: "High-throughput population genomics using de novo variant assembly: examples from pathogen and human genomics"
14:25-14:45	Martin Seifert and Christian Zinser (20 min) Genomatix Title: "A gene regulatory network in rod photoreceptors controlled by the transcription factors NRL and CRX"	Hang Xu (20 mins) Royal Derby Hospital, University of Nottingham Title: "Development of a software for the identification of LINE1 Chimeric Transcripts in cancer"
14.45-15.05	Julia Loecherbach (20 mins) ARK Genomics, Roslin Institue Title: "Tick RNA-Seq analysis with open source and commercial software"	Matthew Stocks (20 mins) School of Computing Science, University of East Anglia Title: "The UEA small RNA Workbench, a suite of tools for analysing deep sequencing data".